bättre sent än aldrig

God dagens! Sista dagarna har mitt fokus legat på att återhämta mig ordentligt, även om min allra värsta motivationssvacka försvann efter lägerhelgen så har det ändå inte varit på topp riktigt. Och med återhämta mig menar jag mest mentalt. Gjort helt andra saker än normalt, typ som att träffa och surra med Zabrina, hänga med pappa och köra nya bilen (en subaru, vi kallar den för subban haha), laga nya matrecept och när jag har tränat – har jag gjort det jag känt för just för dagen. Inte planerat så mycket i förväg.

I tisdags körde jag intervaller på gamla hederliga Mjölkuddsberget, ett mindre berg med elljusspår på cirka 2 kilometer, 10 minuter bort från där jag bor. Jag kände att det inte var läge för att mata A3+ intervaller (=korta, hårda intervaller, ofta i maxfart och med mycket syra), dels för att jag mentalt inte orkade det, samt för att mina senaste pass bestått av detta och det är en rätt stor stress för kroppen. Jag grävde i intervallarkivet i hjärnan och mindes ett riktigt fint pass som Ulf Karlsson, en tränare på skidlinjen i Älvsbyn, snickrat ihop inför något JSM. Det innebär 5 minuter A3+ (eller ja, över tröskel iallafall) följt av 5 minuter A3, och så håller man på i 30 minuter i ett svep för att lära sig skölja bort mjölksyran. Jag nöjde mig med 25 minuter i ett svep och även om det inte gick så fort så kom jag iallafall upp i bra puls. På  kvällspasset fick jag fint sällskap i form av Naima, min nya klubbkamrat från Gällivare som var i Luleå över dagen, det var riktigt kul!

Igår kom Viktor hem från Muonio och vi tog en sväng in på Espresso house och tog en kaffe och surrade lite med Ida som jobbar där! Imorse åkte vi vidare mot Älvsbyn där jag blir till söndag mest troligt. Efter det drar jag nog till Rovaniemi för snö, äntligen!!!!!

wpid-wp-1446725159016.jpg

Under hösten har jag känt och framförallt sett på pulssklockan att mycket har hänt pulsmässigt. Varit lite kluven i vilka pulszoner jag egentligen ska ligga och vars min mjöksyratröskel är. Jag tillhör ju som sagt inget team, ingen universitetsgrupp eller liknande så jag har inga tester egentligen. Självklart gör jag det bästa av situationen ändå men har verkligen, verkligen velat göra ett laktattest länge nu då jag inte gjort något sedan jag gick på skidgym hösten 2013. Då just ett laktattest kräver sin testledare med vissa kunskaper har det varit lite svårt att få till det men till min stora glädje fick jag hjälp idag av min gamla skidlinjetränare, Sture Norén!

wpid-wp-1446728172024.jpg

Ett laktattest innebär att man kollar halten mjölksyra i blodet i olika pulszoner för att kunna se var man har just mjölksyratröskel och var man ska ligga i för zon under respektive pass. Jag valde att göra det på löpning på bana då det är enkelt att jämföra med tidigare tester jag gjort, samt att det är hemskt enkelt att behärska pulsen. Man springer 1 km (2,5 varv) i sex olika pulszoner, varav sista är max. Efter varje km tar man ett blodprov och uppskattar ansträngning på en borgskala på 1-20.

Till min stora glädje kände jag rätt direkt att jag var i ett helt annat slag än på många dagar nu! Lätta ben och lätt att driva upp puls, så himla roligt att träna då! Hade publik i form av Viktor och Nilas och utbrast ”Tror jag har en riktigt bra dagsform idag!” under ett varv i lite högre intensitet. Kände väl under testets gång att det skulle bli ett bra resultat och kollade man på maxtid och preliminära laktatvärden så såg det riktigt bra ut, en stor förbättring mot tidigare år. Så nu kan jag checka av ytterligare en faktor som gör att jag mentalt är mer förberedd och trygg inför säsongsstarten som bara är en vecka bort, hur sjukt är inte det?!

Sture, aka Coach from hell, tar sista blodprovet när man fortfarande ligger på marken efter maxkilometern
Sture, aka Coach from hell, tar sista blodprovet när man fortfarande ligger på marken efter maxkilometern

wpid-wp-1446728126808.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.