första advent och lite tankar på det

Första advent, vad hände med tiden?! Tycker denna höst bara rusat förbi, det var ju nyss jag slutade på Sunderby sjukhus, packade ihop för att återigen flytta ned till Östersund, och var förväntansfull på en höst full av träning. Idag har jag iallafall kört två pass, ett distans imorse och styrka plus löpning på eftermiddagen. Däremellan bakade jag saffranssockerbullar med vit choklad och såg skidor på tvn! Vid 15-tiden traskade jag och Viktor till stadion för att se skidskytte-världscupen live! Himla kul och spännande var det, jag har aldrig sett en  enda skidskyttetävling i hela mitt liv, så jag tackar Bettan hemskt mycket för biljetterna!

img_20151129_182953

Dagens projekt!
Dagens projekt!

Till något helt annat. Jag har aldrig under mina snart 20 år haft en sommar helt ägnad åt träning. Det har alltid varit jobb under somrarna, inget konstigt med det egentligen. Jag är ju faktiskt en 19-årig tjej, så jobba bör man. Som elitsatsande skidåkare som snart blir senior är det ju egentligen katastrof. Tankarna har självklart snurrat om hur långt man hade kunnat gå om man verkligen fick till en hundraprocentig träning under juni-augusti. Jag har iallafall sett till att göra det bästa  av situationen och såhär med facit i hand har jag tagit det största steget någonsin. För mig blev fokus att verkligen se till att de få pass blev riktigt kvalitativa, många veckor innebar det 4-5 intervallpass och ofta 2 styrkepass. Veckorna blev sällan mer än 12 timmars träning.

Att träna så tar mycket på det mentala, att alltid vara på hugget och jaga upp pulsen upp nära max. Det var inte lätt, framförallt med ett jobb på 75%, som bara det, tog på krafterna rejält. Samtidigt är det svårt att tänka framåt, uppenbarligen har jag svarat bra på denna typ av träning – så ska jag fortsätta lägga upp träningen så i framtiden då? Jag tror verkligen inte på sådan hård och intensiv träning i längden, det funkar nog några säsongen medan man fortfarande är ung, men inte i långa loppet och inte när man kommer upp i seniorålder. Sen bör man ju även ha i bakhuvudet att det kanske inte alls fungerat bra att träna ”så som jag önskat” om jag inte haft jobb. Kanske hade jag blivit alldeles för sliten. Kanske hade det blivit succé. Vem vet?

Ett av sommarens pass, här fokus på utveckla stakningen
Ett av sommarens pass, här fokus på utveckla stakningen

Det jag vill komma fram till är iallafall att många vägar bär till Rom (precis som Finn Hågen Krogh nämnde igår i Vinterstudion). Det är lite det jag älskar med denna sport. Inför säsongen skrev jag ner saker jag skulle förbättra, och jag tycker jag lyckats otroligt bra med att hålla dem. Säsongen har knappt börjat men för mig är jag redan en vinnare som lyckats förbättra mig själv. Och framförallt har jag slutat jämföra mig med andra. Det är så mycket roligare då. Bara det är verkligen en vinst i sig. Den allra största segern är att jag fått till min skejt i år. Hittils iallafall. Har haft otroliga problem med just det i två säsonger nu, bara stapplat omkring och inte alls kommit upp i puls ens. Nyckeln? Stabilisera höften med ny typ av styrketräning! Igår på tv-racet var det otroligt glatt och spårigt. Förra året hade jag knappt velat starta, och väl igång hade jag nog mer stakat runt. Det var inte alls perfekt igår heller – men en riktigt stor förbättring för att vara jag!

Ett axplock av de mål jag haft inför säsongen 15/16

  • Mer högintensiv stavgångsträning än löpning.
  • 30 % löpning och stavgång totalt, främst obanat.
  • Stretch och rörlighet minst tre gånger i veckan.

Jag har absolut inga förväntningar inför säsongen dock. Så länge jag känner att kroppen svarar så som den gjort under träning så är jag nöjd. Jag lyckades inte alls med det förra säsongen och det var så (ursäkta) jävla frustrerande. Lever lite för dagen nuförtiden, de e gött! Taggar inför första juniorcupen nästa helg något alldeles förfärligt iallafall!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.