tankar kring styrketräning

Godmorgon! Här i Luleå är allting lite mörkare, lite juligare och faktiskt inte så lite utan stört fina skidspår! Hade jag vetat detta hade jag nog kommit hem ännu tidigare än jag gjorde. Hur som helst, jag kan snart summera ännu en träningsvecka med betydligt mer mängd än på många veckor.  Ska staka två timmar i eftermiddag bara. Kul hur fort kroppen hinner anpassa sig för nog var min käre kropp lite småtrött där i mitten på veckan.

Igår kväll gymmade jag återigen. Dessvärre har det bara blivit ett gympass denna vecka. Nu när det är ett litet tävlingsuppehåll vill jag få in två styrkepass i veckan igen. Precis som resten av träningen för längdskidåkare så är även styrketräningen väldigt olika. Jag är glad att jag fick upp ögonen för styrketräning tidigt, och framförallt med fria vikter. Jag började med maxstyrka i övningar såsom knäböj, marklyft osv redan som 13-åring. För mig har det alltid varit otänkbart att endast hålla på med bålträning, typ redcord och lite lätta kroppsvikter. Jag tycker inte att, man som tjej framförallt, ska vara rädd för att bygga muskler. Givetvis är det en hårfin gräns, men fördelarna är många.

Jag är övertygad om att det inte är en slump att jag hållit mig skadefri hela min ”skidkarriär” (peppar peppar!) och att jag alltid varit en stark stakåkare. Just jag och min familj har dessutom lätt att bygga muskler så jag har väl mycket gratis på den fronten (eller otur beroende på hur man ser på saken).

Men sista två säsongerna som varit hade jag verkligen stagnerat totalt på styrkefronten, framförallt tyckte jag inte det var särskilt kul längre heller. Samma gamla övningar pass efter pass. Och jag som brukade älska att gå till gymmet! Våren och sommaren 2014 och även nu i vår drogs jag dessutom på en krånglig höft som gjorde att jag knappt löpte något hela förra säsongen. Så jäkla trist för jag älskade ju löpningen. I samband som min pojkvän Viktor bytte klubb till Piteå Elit och fick en styrketränare så gick jag regelbundet till sjukgymnasten och fick reda på att min övre höftmuskel var alldeles för svag vilket lett till överbelastning. Dessa kombinationer har en avgörande roll för mina fina utveckling denna säsong.

wp-1450558821027.jpg
En sjukt bra övning som slaktar triceps och bålen. Nedre bilden visar hur man ska göra, på den övre ska jag fram med höften mer…

wp-1450558817121.jpg

Det nya programmet som jag alltså ”snott” är för det första så jäkla kul med lite mer avancerade övningar som alltid aktiverar fler än en muskel samtidigt. För det andra så tar det inte så länge, ungefär en timme att genomföra varje program. Det roligaste är att se skillnaden såklart, och även känna den! Sista två veckorna när jag gymmat har det gått fruktansvärt lätt. Förstår inte riktigt varför om jag ska vara ärlig, för det blir ju mindre styrka nu under säsong. Kanske är jag inte lika sliten i övrigt.

Hursomhelst persar jag varje gång i gymmet nu för tiden. I enbensknäböj som jag gjort otroligt mycket (nyckelövningen för att få bort och hålla höftproblemet i schack) orkade jag exempelvis knappt 24 kilo i våras. Igår persade jag på 55 kg. Och jag vågar nästan säga att jag hade klarat 60, för det gick lätt… Ett av mina lifegoals inom styrketräning är att klara vindrutetorkaren, blir nästan arg när jag ser Viktor göra den som ingenting typ. Tidigare i höst har jag inte ens varit i närheten, knappt kommit upp i grundställningen liksom. Men igår var jag faktiskt på god väg! Gick omkring och var så jäkla nöjd, även om det är bit kvar innan den sitter helt.

Så ja, för att inte göra detta inlägg så mycket längre så summerar jag det med att vara sjukt tacksam för styrketräningen som fått mig att kunna skejta bra i år, som fått mig att kunna löpa så som jag velat denna försäsong och som får mig att känna träningsglädje mörka vintereftermiddagar! Sjukt tacksam för att jag har en snäll och tålmodig pojkvän som instruerat alla övningar och lånat ut sitt program också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.