tankar kring säsongen 15/16

Godkväll! Idag på förmiddagen satte sig jag och Elias i bilen och gasade hem från Ånn, båda var hyfsat nöjda att få leva det ”civila” livet efter 23 dagar i Ånn! Jag mindes knappt att jag hade lunchsponsring på Jämtländska matsalen men blev påmind när Viktor (som för övrigt fyller 24 år idag!) ringde och frågade vars jag höll hus…. För tillfället sitter jag på Arlanda och väntar på att boarda flyget hem mot Luleå, tänkte ta tag i att skriva detta inlägg och fördriva tiden lite! Själv finner jag det för att vara ärligt rätt ointressant att läsa andras säsongsutvärderingar, så jag tänkte göra en liten egen version av en säsnongsutvärdering och skippa berätta om alla tävlingar – förhoppningsvis blir det iallafall lite intressant läsning!

Inför denna säsong var jag riktigt peppad, jag var inte alls nöjd med säsongen som varit. Jag tyckte jag utvecklats bra på träning men fick inte alls ut det på tävling. Slutade som bäst 11:a under JSM i Sundsvall och var överlycklig över den placeringen. Annars hade jag legat kring 17-25:e plats. Jag kände att det fanns mycket att ge, jag trodde verkligen på mig själv och radade upp ett antal faktorer som krävdes enligt mig själv för att ta ytterligare ett steg.

Hann göra min första SM-start! Förhoppningsvis blir det betyligt bättre resultat nästa år ;)
Hann göra min första SM-start! Förhoppningsvis blir det betyligt bättre resultat nästa år ;)

Detta är ett utplock av vad jag skrev som mål inför säsongen 2015/2016:

  • Öka min träningsdos till 650 timmar
  • 30 % löpning och stavgång totalt, främst obanat.
  • Få in mer läger. Behöver inte vara en vecka men några dagar på annan ort för att få in känslan. Helst med sällskap.
  • Göra tester för att se eventuell utveckling (eller utebliven sådan). Både löpning och rullskidor. Eventuellt ”gamla” test i Älvsbyn samt utveckla nya i både Luleå och Östersund.
  • Alltid ha ett syfte på uthållighetspassen; teknikfokus, utan stavar, ryck mm.
  • Inte vara rädd för att ibland ha kortare, men istället riktigt effektiva intensiva pass. Tävlar egentligen sällan mer än 15-20 minuter.

Jag lyckades bra med följande, hade kommit upp i planerad mängd om jag inte spenderat denna månad i Ånn. Har som sagt tränat 4 timmar på dessa tre veckor. Nu ska man absolut inte snöa in sig på timmar men jag är otroligt stolt över mig själv som lyckats komma upp i den mängden trots ett jobb på 75 % under hela maj till augusti. Med andra ord den period vi ska hinna träna som mest. Det har inte varit enkelt mentalt att aldrig riktigt komma upp i ”mängdveckor” men jag har fått göra det bästa av situationen. Har löst det genom mycket kvalité och A3-pass, kanske inte med den längsta effektiva tiden men istället väldigt hårda pass. Denna träning har ju onekligen fungerat väldigt bra men samtidigt märker jag att jag orkar inte alla längre lopp igenom. Men det har som sagt varit ett val jag tog.

Säsongens höjdpunk! Glad var bara förnamnet
Säsongens höjdpunk! Glad var bara förnamnet

Resultatmässigt har säsongen varit min absolut bästa någonsin. Och detta kanske låter otroligt arrogant men jag är inte förvånad. Under hösten kände jag en sådan otrolig skillnad under träning och de personbästa jag satte under olika tester indikerade på att väldigt mycket hade hänt. Eller nu tar jag kanske i, för lite förvånad blev jag faktiskt över min vinst i Hudiksvall och min tredjeplats i Gällivare (som jag förövrigt är mer nöjd över, än vinsten i Hudikvall). Jag hade inte förväntat mig sådana bra lopp. Mina mål var att ligga stabilt topp tio. Snacka om att jag ar överlycklig när jag slutade 7:a i prologen i Idre (första juniorcupen för säsongen) och 8:a på 3 km skate två dagar efter!

Med i min utvärdering finns bland annat dessa punkter med i saker jag tycker jag gjort bra

  • Alltid trott på mig själv och mitt träningsupplägg
  • Haft väldigt jämn träningsbelastning, ofta kring 55-60 timmar
  • Bra fördelning skate och klassiskt, både under sommar som vinter
  • Har haft cirka 8 % A3 och jag har haft 3 % mindre procent A1 trots att jag tränat mer.

Men självklart vill mycket ha mera! Jag ser denna säsong som ett bra steg på vägen, jag närmar mig successivt Sveriges damelit och jag har uppenbarligen hittat ett bra koncept för mig. Samtidigt har jag fortfarande många faktorer som kan bli avsevärt mycket bättre. Motivationen inför nästa år är iallafall skyhög och jag ser fram emot att bli senior. Jag är verkligen glad över att få vara en del av Militärlandslaget också, det kommer verkligen bli en nytändning för mig! Jag planerar att öka min träning rejält, jag ska över 700 timmar och öka mina intervallpass markant i effektiv tid.

Första Scandic Cup-tävlingen för säsongen i Idre Foto: Nisse Schmidt
Första Scandic Cup-tävlingen för säsongen i Idre Foto: Nisse Schmidt

Vill precis som alla andra tacka en antal personer! Mamma, pappa och syskon som står ut med mig när jag inte kan bete mig som man ska och är allmänt egocentrisk med mitt idrottande. Mormor för alla matlådor som räddat mig och Viktor otaliga gånger när vi varit hungriga och låga efter tråkiga höstpass i regnet. Mina svärföräldrar som alltid kommer med peppande ord. Viktor som är mitt viktigaste träningssällskap, a.k.a min egen rysstränare, och som jag alltid kan bolla idéer och tankar med. Alla skidtjejer som förgyller mina träningspass med deras sällskap! Och framförallt alla sponsorer som gjort det möjligt för mig att utvecklas vidare inom denna idrott och ha så förbannat kul på vägen! Tack.

En reaktion till “tankar kring säsongen 15/16

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.