SM-avslutning

Foto: Sofia Henriksson

Trots att blogginläggen inte kommer så tätt för tillfället tror jag de flesta av mina läsare hade koll på att det i lördags var dags för SM-avslutningar i Umeå och därmed alltså min första individuella tremil någonsin. Under senaste fyra tävlingshelgerna jag kört (Falun, Tjejvasan, Skellefteå och nu Umeå) har det varit underbart väder med sol och varmt. Hade verkligen sett fram emot helgen hela föregående vecka och det var så skönt att få sätta sig i bilen och gasa nedåt i landet. Tillsammans med seniorerna i klubben har vi bott i en villa ungefär tio minuter från Gammlia där tävlingarna i Umeå hölls. Tyvärr var det många bortfall i klubben och därmed inget sprintstafettlag för varken killarna eller för mig och övriga tjejer. I villan var det faktiskt bara ett tappert gäng aktiva på jag, Henrik Fjällborg och nyförvärvet (och min svåger) Niklas Henriksson. Plus ledare och vallare då!

Banan vi tjejer körde var en 5 km följt av 3 varv runt en bana som mätte 8,3 km. Höjdmetrarna på banan var kanske inte i de värsta laget av vad jag skådat men banan var riktigt tuff ändå då antal minuter i fartställning/vila var ytterst få. Det gällde verkligen att orka ligga på på de flackare partierna och hålla farten. Vet inte hur många som innan start sa att jag skulle passa mig för att öppna för hårt vilket jag givetvis höll med om och hade som plan. Tycker det kändes som att jag öppnade behärskat men efter varvning vid 5 km hände något. Märkte att jag tappade fruktansvärt fort och mycket på Lisa Dahl som startat 30 sekunder före mig och som jag åkt jämnt med dittills. Var inte stum men tappade verkligen allt tryck i åkningen. Fick en hel del tankar och tänkte att detta skulle bli en väääldigt tung dag.

Efter varvning igen kring 13,3 km så kom Clara Auland ikapp mig. Bestämde mig för att se det som positivt och ge fan i att släppa den ryggen. Redan efter första backen ur start i rygg på Clara kände jag att något hände med krafterna. Vi hjälptes åt lite under det varvet och efter 4 km kom Elina Rönnlund ikapp mig (då hade hon alltså åkt ikapp mig med 2 minuter!). Kände direkt att jag hade krafter och ville verkligen testa hänga på! Kände att tempot nu var betydligt högre än jag haft hela loppet och fick höra att jag klättrade i listan. Sista 4 km av loppet var jag oförskämt pigg och skidor har nog inte varit roligare än där och då.

Slutar till slut på en 18:e plats. Att jag är nästan 12 minuter efter Charlotte Kalla gör mig faktiskt inget. Jag är så nöjd med att jag lyckades vända på steken, det är faktiskt inte alls likt mig. Eller jag har aldrig lyckats tidigare i min karriär med sådant iallafall. Har inte analyserat min åkning i detalj sista 4 km men hade varit väldigt kul att se en kapacitetsanalys på just den biten av loppet och jämföra med alla andra i loppet. Hursomhelst var det ett väldigt lärorikt lopp och jag tycker jag satte tekniken bättre än på länge och vågade stå på bättre utför än vad jag gjort på ett tag. Kanske inbillar jag mig men efter loppet tyckte jag mig se lite förvånade reaktioner på att jag var så nöjd med en 18:e plats och uppståndet upp till täten, vilket känns trist. Jag är förstaårssenior och jag har insett att JAG har utvecklats inför denna säsong, vet inte riktigt hur mycket mer jag kan kräva.

Slutligen kan jag summera en grym helg som jag verkligen kommer minnas med glädje. Förutom själva tävlingen har jag hunnit hälsa på min syster Pernilla (som även fick agera drickalangare i helgen!), haft en liten Älvsbyreunion med de tjejer jag gick skidgym med, och bara allmänt hunnit träffa personer man så himla sällan ser nu för tiden, SÅ kul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.