Sportdryck och kosttillskott

Godkväll!

Jag fick en fråga häromdagen i bloggen gällande min syn på sportdryck och kosttillskott och hurvida jag använder mig utav detta.

Gällande sportdryck är det något jag använder sedan  cirka två år tillbaka. Jag tycker det är lite smått sinnessjukt att jag i princip aldrig använt det tidigare, aldrig under skidgymnasiet och inte första åren som Östersundsbo heller. Mina dåvarande argument var väl främst att jag inte behövde det – att det var bra att härda kroppen lite. Men även aspekter som tandhälsa och ekonomi. De sista argumenten tycker jag än idag är vettiga men min ståndpunkt är ändå en helt annan. Jag märkte förrförra sommaren att jag började få det tufft på mina eftermiddagspass, framförallt om jag kört intervaller på förmiddagen. Jag har aldrig haft stora problem med ”väggningar” men nu kunde jag börja känna att jag blev rejält låg (alltså orkeslös fysiskt och mentalt samt väldigt kraftlös). Ärligt talat skulle jag nu i efterhand kalla mig själv rätt oseriös, jag hade som aldrig funderat på den aspekten förr. Det här med energi under och framförallt efter pass var något jag slarvade extremt mycket med, av lathet och okunskap. Jag har nog mycket att tacka Viktor för som var extremt noggrann med detta och pushat mig att börja.

Numera tränar jag visserligen betydligt fler och hårdare timmar än under skidgymnasietiden (500-550 jämfört med en plan på 750) och det spelar självklart in på behovet av sportdryck. Idag använder jag mig av sportdryck i uppskattningsvis 90% av mina pass. Jag skulle aldrig köra ett fartpass utan. Just ur tandhälsoaspekten kan jag skippa det om jag exempelvis endast gymmar en eftermiddag och haft en lugn förmiddag, eller om jag endast har ett kortare distanspass inplanerat. Då och då försöker jag exprimentera lite på mig själv. Under Toblachlägret testade jag exempelvis att skippa sportdryck under ett eftermiddagspass. Jag hade dock glömt att vi faktiskt kört A3+ intervaller på förmiddagen. Jag var dels lite låg de sista 10-15 minuterna av det två timmar långa eftermiddagspasset men jag märkte framförallt av det dagen efter. Det var en seg och rätt kraftlös kropp då. Men intressant att testa!

Här på foten av Drei Zinnen med en drickyoghurt i högsta hugg. Är noggrann med att äta direkt efter träning.

Gällande sportdrycksmärke så har det på sista tiden blivit att jag faktiskt blandar egen. Någon gång har jag beställt High5 som är en vettig produkt till ett mänskligt pris. Det är efter den sammansättningen jag blandar den egna sportdrycken (Beställer maltodextrin, och köper fruktos och salt i mataffären). Det blir inte någon smak på drycken men det gör inget för mig, och det funkar riktigt bra. Jag har faktiskt väldigt dålig koll på hur andra skidåkare gör med sportdryck, alla är nog olika i behov ur den synpunkten. Min åsikt är numera väldigt bestämd på att man behöver sportdryck om man tränar mer än 10 timmar per vecka kontinuerligt året runt. Eller jag vet inte ens om jag vill specificera det så ens. Slutsatsen är att det skadar ju inte direkt att hjälpa kroppen!

För att tala om kosttillskott är det något jag är mer sparsam med. Jag är väl av den åsikten att försöka få med det mesta naturligt i kosten. Under oktober-mars/april äter jag D-vitamin vilket jag tycker jag stor skillnad i pigghet. Jag äter även omega 3 då vi generellt är dåliga på att äta fisk. Annat anser jag mig få i mig på naturligt sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.