Ännu en söndagssummering

Godkväll!

Ännu en söndagssummering efter ännu en tävlingshelg i Idre! Det börjar bli några sådana i min skidkarriär nu. Pappa övernattade hos mig och Viktor (som åkte redan torsdag eftermiddag) från torsdag-fredag och sedan rullade vi mot Idre under fredagsmorgonen efter att ha hämtat Otilia Niemi i min kubb, som numera också är Östersundsbo! Väl i Idre och hemmastadda i stugan uppe på Idrefjäll så körde jag mitt första träningspass på fem dagar.

Lördagen bjöd på skatesprint. Med tanke på känslan i kroppen så var jag väldigt positivt överraskad över att komma på 16e plats i prologen. Visserligen många sekunder upp till ettan men ändå. Skatesprint och jag brukar gå rätt fint ihop bortsett från en grej, stakstarten. Hade fokus på att verkligen, verkligen sätta den nu efter att ha tränat stakstarter en hel del i sommar. Och plötsligt händer det! Jag gjorde en helt okej start! Kom ut som tvåa till sist, och är väldigt nöjd med hur jag postitionerade mig fram till andra utförsbacken där jag helt enkelt borde gått om när jag kom med högre fart bakifrån, nu stannade jag upp vilket resulterade i att resten gled förbi istället… Man lär sig så länge man lever! Jag lyckades faktiskt ändå positionera mig så jag fick eget spar i sista långbacken men krafterna höll inte. När min skida blev lite fasttrampad och jag stannade till och kände syran slog till uppe på toppen – ja då var det stopp! Parkerade totalt och stapplade mig i mål. Hursomhelst nöjd, jag kan inte förvänta mig att kroppen ska svara bra och jobba fint med syra i kroppen efter den här uppladdningen. Jag tar med mig en massa bra ändå!

Söndagen, alltså idag, bestod av 10 kilometrar som skulle avverkas i klassisk stil på en rätt lätt, flack bana. En bana som en Jenny i form skulle stormtrivas i. Förra året blev jag sjuk till distansen i Idre, i år var jag därför väldigt sugen på iallafall få testa köra (även om jag som sagt haft noll förväntningar). Under uppvärmningen idag blev jag riktigt chockad över känslan i kroppen. Så otroligt orkeslös och bokstavligen svag. Försökte mig på uppvärmningströsklar men såg ju verkligen att jag dels inte åkte fort och dels att jag var stum trots att jag låg i 155 i puls. 10 min innan start stod jag och velade om jag skulle starta eller inte, men till sist bestämde jag mig för att köra ändå. Och vad ska man säga om loppet då? Det var verkligen en kamp om att ta sig i mål. Inför varje uppförsbacke var det en oro för hur jag skulle orka upp. Och när jag väl försökte trycka på i stakningen som brukar vara en styrka, räntade det noll. Nada. Lite surrealistisk känsla att se åkare på åkare åka förbi. Att inte orka hänga på en åkare på sitt andra varv i min första startbacke.

Drömmer mig bort mot en sån här dag. Saknar min kropp i vettigt slag!

Det var en mental kamp mot mig själv att inte ge upp (har förbjudit mig själv att bryta), inte tänka negativa tankar utan att bara fokusera på varje staktag. I någon stund under loppet slogs jag av tanken att ”gud vad detta är pinsamt”, och ja det kanske det är, men samtidigt åker jag ju inte skidor för någon annans skull än mig egen så varför ens bry sig? Och herregud, jag vet att jag kan åka så fruktansvärt mycket fortare. Men i skrivande stund har jag nog insett att det inte blir någon skandinavisk cup för mig i Vuokatti om två veckor. Som jag skrivit i tidigare inlägg behöver jag börja om från noll. Träna och bygga upp en grund igen.

Oavsett så dumförklarar jag inte mig själv för att jag körde, jag ångrar inte att jag startade. Jag tycker jag gjorde exakt som jag tänkt inför helgen, att fokusera på rätt saker gällande rutiner kring skidtest, uppvärmning, nedvärmning osv. Väldigt nöjd med min revansch på den mentala fronten jämfört med misären i Gällivare. Men som sagt, ingen större tävling nu innan den skandinaviska cupen i Piteå. Nu är det bara ladda om och köra på den klyschigaste klyschan av alla ”nytt år, nya möjligheter!”. Nu ska jag vara snäll mot min kropp någon dag och troligtvis tävlar jag en mindre lokal tävling redan på torsdag, den som lever får se!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.