Maurten

Har fått många nyfikna frågor av folk som sett att jag senaste veckorna använt mig av Maurtens sportdryck/drinkmix.  Tänkte därför skriva lite om hur jag uppfattat deras produkt, för den nyfikne kan man resonera kring hur jag tänker allmänt kring användande av sportdryck här. Tidigare har jag alltså blandat egen sportdryck och det är ett helt okej alternativ såklart, billigt men lite pilligt. På senaste tiden har jag dock inte kunnat undgå sportdrycksmärket som tagit världen med storm – Maurten. När jag läste på blev jag inte direkt mindre sugen på att testa!

  • Göteborgsbaserade Maurten har kopplingar till forskning på Chalmers. Vad man knäckt är hur sockerarter ska bearbetas för att kroppen ska kunna ta upp mer energi, svaret kallas hydrogel – alltså att sportdryckens flytande form snabbt omvandlas till gelform när de kommer i kontakt med de sura miljöerna i magen.
  • Konditionsidrottare brukar klara en sportdryck som innehåller 6–8 procent kolhydrater under tävlingsintag. Maurtens drinkmix 320 innehåller 80 g kolhydrater i en lösning med 500 ml vatten. Det är ca 16 procent kolhydrater!
  • Det är som varit problemet för sportdryckstillverkare – att få i sig den mängd kolhydrater man vet att kroppen kan tillgodose sig (90 g/timme) utan att magen ska rasa – har alltså Maurten löst genom sin forskning och som man tagit patent på. Klart det blir smått revolutionerande då!

Jag gillar skarpt de faktum att Maurten helt skippat färgämnen, smak och konserveringsämnen. De kör kolhydrater och elektrolyter, det väsentliga. Det är något jag är noga med allmänt i min kosthållning. Gällande att de inte har någon smak på sina drinkmix kan jag tänka mig att vissa har lite svårt för i början, för mig är det något jag är van med (när jag blandat egen), men framförallt kan jag tycka det blir sliskigt ibland hos vissa märken och man blir mer törstig av att dricka. Lite kontraproduktivt! Jag tycker även det är otroligt skönt att de är portionsförpackade, det sparar otroligt mycket tid, kladd och framförallt plats när man reser iväg på läger/tävlingar etc.

Är man sugen på beställa hem och testa skulle jag rekommendera Drinkmix 320. Framförallt om du är elitidrottare och tränar dubbla pass dagligen. Jag tycker det är otroligt stor skillnad på min energinivå nu och innan, även stor skillnad ifall jag använder 160 eller 320. På fartpass har jag använt mig av den starkare och ofta den svagare på eftermiddagspasset eller om jag endast har ett pass eller liknande. Summa summarum är jag väldigt glatt överraskad av svenska Maurten, har inte testat deras ”Gel 100” bör tilläggas – men de hade varit spännande och jag kan varmt rekommendera deras drink mix under både träning och tävling!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.