Fyra år som Östersundsbo del fyra

(Det här är del fyra och sista i min summering av mina fyra år som Östersundsbo)

Våren och sommaren i Östersund 2017 gick så oförskämt bra i träningsväg: efter att återigen ha gjort lite militära utbildningar i Ånn under april/maj (som jag nu genomförde betydligt mer harmonisk), kände jag verkligen hur jag blev bättre och bättre för varje pass. Hade lärt mig mycket i träningsväg föregående år och visste nu att det gällde att ha lite is i magen och förstå att träning faktiskt sliter. Inledde juni med att vinna Vårruset i Östersund, om jag hade chockat alla ett år tidigare när jag blev fyra chockade jag nu alla ytterligare, inklusive mig själv, denna gång. Visst det var endast en lokal löptävling men det betydde otroligt mycket för mig själv och min syn på min egen kapacitet. Fascinerade hur mycket en sådan sak kan behöva tragglas – att man faktiskt är någon att räkna med och att alla andra inte är övermänskliga!

Kombinerade fortfarande två jobb men började inse att det började bli lite för tufft under sommaren. Även om jag trivdes sjukt bra på både Länsförsäkringar och Hemmakväll var det ett givet val vilket av dem jag skulle sluta på – Länsförsäkringar. Jag tror tyvärr alltid att jag kommer förknippa innesälj med dåliga minnen, efter den där första hösten i Östersund, och att jobba på Lf innebar en stor del av detta. Även om det ur idrottarperspektivet kanske var bättre då det var mindre fysiskt jobbigt och krävande som att stå i kassa och jobba inom handeln. Men, ibland får man ta svåra beslut och detta var ett sådant. För om det är något jag också lärt mig är det att man måste må bra, allmänt. Jag kan verkligen sakna det jobbet men det var helt rätt beslut. Kul att klappa sig själv på axeln för lite vishet ibland.

Träningen fortsatte rulla på sjukt bra, jag har nog aldrig haft sådant självförtroende förr eller senare. Tycker jag fick en väldigt härligt sommar där jag fick in lagom av allt – tryggheten med militärlagsläger i Boden och Vålådalen, jag fick tid hemma i norrbotten och jag jobbade även väldigt mycket vilket gav en skön ekonomisk trygghet. Alltid lätt att vara efterklok och med facit i hand blev det, trots att jag numera endast hade ett jobb och körde betydligt klokade träning, för mycket av allt kring den här årstiden förra året. Droppen blev Toblachlägret i månadsskiftet september/oktober Sen körde jag mig ännu längre ned sista veckorna innan Gällivarepremiären med ytterligare ett läger. Fick en ny lärdom och komiskt nog tvärtom vad jag jobbat med tidigare: jag trivdes otroligt bra med tillvaron och allt runtomkring – så det var svårt att stanna upp och känna in koppen!

Toblach förra september/oktober var bland de häftigaste jag varit med om!

Jag skulle nog ändå påstå attt det var denna försäsong (tillsammans med andra året här) jag utvecklades mest som skidåkare, ur fysiskt perspektiv. Fick kanske dock ut minst av det under säsongen (tillsammans med säsongen första året här). Jag fick till mina absolut bästa resultat någonsin men i det stora hela, en riktig besvikelse till säsong. Missförstå mig inte, min helg i Örnsköldsvik (med en 6:e plats som bäst) samt SM-sprinten är det som motiverar mig vidare.

SM-sprint och ett U23-brons rikare!

Under våren fick jag ett gäng riktigt härliga samtal. Ett av dem var att jag kommit in på skiduniversitet i Östersund. Jag vågar säga att jag var den gladaste över detta faktum detta år, det symboliserade på något vis konkret att jag tagit kliv i min skidåkning och att jag äntigen skulle få chansen att ha den uppbackning jag alltid suktat efter! Jag fick även fler roliga samtal och några dilemman att fundera på – det fick mig att stanna upp lite och fundera vad jag verkligen vill med min skidåkning. Förbannat nyttigt på ren och skär svenska! Det gör att jag känner mig tryggare än någonsin nu när jag verkligen kunnat bena ut det.

Ett av de första pass med skiduniversitetet (där jag faktiskt tillhör gruppen, på riktigt!)

Överlag känner jag mig mest tillfreds än någonsin under dessa fyra år jag bott i Östersund. De fyra åren här representerar verkligen mer än bara fyra år i en stad. De representerar klivet ut från skidgymnasium till att bli senior, till att genom ”the hard way” lära sig vilka faktorer som krävs för att utvecklas och bli bättre. Hur tufft det är att klara sig på egen hand, utan lag eller andra team som backat upp en. Men att det är fullt möjligt! Vilka prioriteringar man som elitidrottare måste ha samt om det är värt det. Framförallt har jag lärt mig att man måste ta för sig, man kan inte lösa allting på egen hand. Det är min absolut största lärdom. Jag är stolt över mig själv som utvecklats både som människa och idrottare och jag vet att en stor del är tack vare de människor jag omgetts av.

En sådan här sak kunde jag längta efter: att få grovstäda sin egna lägenhet, med egna möbler, tillsammans med sin mamma som är på besök!

De första två åren kunde jag och Viktor ofta diskutera om och när vi skulle flytta hemåt Norrbotten igen. Det gör vi inte längre. Både han och jag tar verkligen säsong för säsong och trivs så himla bra här. Jag har allting jag behöver numera. Östersund liksom skriker fokus och härliga rutiner för mig. Det är så häftigt att kolla tillbaka och minnas hur allting jag drömde och ville ha första året, faktiskt är min verklighet nu! Nej, mål som att ingå i ett landslag eller få åka mästerskap eller världscup är fortfarande inte avklarade men det spelar faktiskt ingen roll. Det kommer, det är jag övertygad om. Står man stadigt och har klara värderingar och viktiga erfarenheter i ryggen så tror jag man tar de chanserna på ett bättre sätt när de väl kommer, och de har dessa fyra år som Östersundsbo givit mig! Nu när september är igång går jag alltså in på mitt femte år som Östersundbo! Jag är övertygad om att det blir grymt, jag ser så fram emot en ny säsong som kommer bjuda på nya utmaningar och där jag vidgar mina vyer rejält!

 

En reaktion till “Fyra år som Östersundsbo del fyra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.